با همکاری  پارک ملی علوم و فناوری های نرم و صنایع فرهنگیِ جهاددانشگاهی و خانه کتاب و ادبیات ایران: ورود فناوری نوین به قلمرو نشر/ تجربه‌ای تازه برای ناشران و فناوران


برای نخستین‌بار در سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، سالنی مستقل با محوریت فناوری‌های نوین در حوزه کتاب و نشر برپا می‌شود. این سالن با هدف معرفی آخرین دستاوردهای فناورانه این حوزه، با مسئولیت پارک ملی علوم و فناوری‌های نرم و صنایع فرهنگیِ جهاددانشگاهی و خانه کتاب و ادبیات ایران طراحی و اجرا می‌شود.

ندا انتظامی: قرار است در این دوره نمایشگاه کتاب «سالن فناوری‌های نشر» با همکاری و مسئولیت پارک ملی علوم و فناوری‌های نرم و صنایع فرهنگی راه‌اندازی شود. آنطور که اعلام شده هدف معرفی نوآوری‌ها و فناوری‌های نوین در حوزه کتاب، فرصتی برای تعامل فعالان این حوزه با شرکت‌های دانش‌بنیان، خلاق و استارت‌آپ‌ها است.

برگزاری نشست‌ها و چالش نوآوری در حوزه نشر فناورانه

قاسم براتی، مسئول اداره امور شرکت های پارک ملی علوم و فناوری‌های نرم و فرهنگی در گفت و گوی اختصاصی با خبرگزاری سینا گفت: «سالن فناوری‌های نشر، برای نخستین‌بار در شبستان نمایشگاه کتاب تهران برگزار خواهد شد و میزبان شرکت‌های خلاق و دانش‌بنیانی است که با تلفیق فناوری و کتاب، محصولاتی نوآورانه عرضه کرده‌اند.»

قاسم براتی، مسئول اداره امور شرکت های پارک ملی علوم و فناوری‌های نرم و فرهنگی
قاسم براتی، مسئول اداره امور شرکت های پارک ملی علوم و فناوری‌های نرم و فرهنگی

او هدف این کار را معرفی آخرین دستاوردهای حوزه فناوری در  بخش کتاب دانست و گفت: «این امر برای اولین بار با همکاری پارک ملی علوم و فناوری های نرم و صنایع فرهنگیِ جهاددانشگاهی خانه کتاب و ادبیات ایران اجرا شده است. قرار است تعدادی شرکت‌های خلاق ودانش‌بنیان این حوزه که محصول محور هستند در این نمایشگاه حضور پیدا کند تا معرفی از آخرین دستاوردهای این حوزه، معرفی شود.»

به گفته‌ او، علاوه بر معرفی محصولات فناورانه، در این سالن فضای برای نشست‌های تخصصی و گفت‌وگو با فعالان و اندیشمندان حوزه فناوری‌های نشر در نظر گرفته شده است. براتی در ادامه گفت: «در این نشست‌ها درباره چالش‌ها، ظرفیت‌ها، نیازها و حتی موضوعاتی مانند قانون‌گذاری و حمایت از فعالان این عرصه بحث خواهد شد.»

رونمایی از چالش جذب ایده برای آینده نشر هوشمند

براتی با اشاره به اینکه تنها برپایی غرفه‌ها اکتفا نشده، افزود: «در همین ایام از یک رویداد جذب ایده‌های نوآورانه در حوزه کتاب  رونمایی می‌شود که پس از نمایشگاه اقدامات اجرایی آن دنبال خواهد شد. هدف این رویداد، جذب ایده‌ها و تیم‌های نوآور در حوزه فناوری‌های نشر است تا بتوان در آینده از این ایده‌ها و تیم‌های نو‌آور حمایت کرد.»

او با تأکید بر ضرورت همگامی صنعت نشر با رشد روزافزون فناوری گفت: «با توجه به رشد تکنولوژی اگر حوزه کتاب به‌موقع خود را با ابزارهای نوین به‌روز نکند، تحت‌تأثیر تحولات روز فناوری دچار عقب‌ماندگی خواهد شد؛ همان‌طور که اینترنت تغییرات چشم‌گیری در فرهنگ کتابخوانی و حوزه نشر ایجاد کرد.»

فراخوان ملی و فرآیند ثبت‌نام شرکت‌ها

مسئول اداره امور شرکت های پارک ملی علوم و فناوری‌های نرم و فرهنگی در پاسخ به پرسش چگونگی استقبال شرکت‌ها و ظرفیت سالن در نمایشگاه اظهار داشت: «با وجود آغاز اطلاع‌رسانی و با توجه به جدید بودن این حوزه باید بگویم که چالش اصلی ما شناسایی شرکت‌های فناور در حوزه نشر است. به همین دلیل فراخوان را به سطح ملی گسترش داده‌ایم تا بتوانیم از ظرفیت کل کشور در این حوزه استفاده کنیم.»

براتی درباره فرآیند ثبت‌نام شرکت‌ها توضیح داد: «فرآیند ثبت‌نام از طریق سایت نمایشگاه کتاب انجام می‌شود و پس از بررسی، به دلیل فضای محدود نمایشگاه نهایتا ۱۰ تا ۱۵ شرکت برای حضور در سالن فناوری‌های نشر انتخاب خواهند شد. متراژ سالن محدود است، اما این گامی برای ایجاد مسیر حضور گسترده‌تر در سال‌های آینده است.»

 شرکت‌های فعال در نمایشگاه

ایجاد «سالن فناوری‌های نشر» در حقیقت گامی جدی در جهت تحول دیجیتال، افزایش بهره‌وری ناشران و کتاب‌فروشان، گسترش مطالعه در میان نسل‌های جدیدی علاقه‌مند به فناوری‌های نو است. براتی در پایان تصریح کرد: «شرکت‌هایی که از فناوری‌هایی مانند هوش مصنوعی، واقعیت افزوده (AR)، واقعیت مجازی  (VR)، پادکست‌های کتاب‌محور یا سخت‌افزارهای مربوط به کتاب‌خوانی، تولید و نشر کتاب استفاده کرده‌اند، می‌توانند در این بخش حضور یابند. البته باید توجه داشت که این سالن با بخش نشر دیجیتال که سابقه طولانی‌تری دارد کاملاً متفاوت است و تمرکز آن بر پیوند فناوری و صنعت نشر است.»

گفتنی است سی و ششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران از تاریخ ۱۷ تا ۲۷ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۴ در  مصلای تهران، سالن شبستان برگزار می‌شود و مهلت حضور شرکت‌های خلاق و دانش بنیان تا ۷ اردیبهشت‌ماه خواهد بود.

علاقه‌مندان برای حضور در این رویداد می‌توانند از طریق سامانه ثبت‌نام Register.tibf.ir  اقدام کرده یا با دبیرخانه نمایشگاه به شماره ۰۲۱-۴۶۱۲۹۲۲۰ تماس بگیرند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *